Crazy for Kayaking Living in the Hungarian Paddle Paradies Szigetköz Crazy for Adventures From the rivers to the oceans Crazy for Remote Places From the Mediterrain to the Arctic Crazy for Expeditions Thousands of Kms in Endurance Missions Crazy for Workshops For safe paddling Crazy for Nature As long there is enough water under the keel Crazy and respectful Paddling in small group, Silent and Trackless

A megfelelő mellény

Milyen a jó, mindennek megfelelő mellény?

Sajnos azt kell mondanom nincs ilyen. Nincs univerzális, mindenre alkalmas mellény! Van MENTŐMELLÉNY ami megfelel a Hajózási Szabályzatnak, és van mellény, ami kajakozásra alkalmas. Sajnos a kettő nem azonos.

Mentőmellény? Úszás segítő mellény? Önfelfújódó vitorlás mellény?
Mentőmellény
mentőmellény

A Hajózási Felügyelet által előírt mentőmellények szabványai az EN 395 (ISO 12402-4) és az EN 396 (ISO 12402-3). Ha nem ezeket a számokat találod a mentőmellényben, akkor a hazai hatóságok a mellényt nem fogják elfogadni.

A mentőmellényekben feltüntetik még a mellény felhajtóerejét is, amelyek legalább 100 N ill. 150 N.

A szabályzat kimondja  Vízen levő (közlekedő vagy veszteglő) csónakban( kajak ,kenu is ebbe a kategóriába tartozik) tartózkodó úszni nem tudó, valamint 14 évnél fiatalabb személy, továbbá vízi sporteszközön közlekedő minden személy köteles mentőmellényt viselni.

Ezeket a mellényeket mentésre fejlesztették ki, hogy a vízben lebegő embert arcával felfelé tartsa, nem pedig sportolásra, evezésre.

Mikor kerül az ember olyan helyzetbe, hogy az ilyen mentőmellényre szüksége legyen?

Leginkább akkor, ha egyedül száll vízre, vagy olyan társasággal, akik nem ismerik az ön és társmentés technikáit. Ha gyakorlott túravezetővel tartasz, ő még az ájult, vízbe borult társát is képes visszafordítani, vagy akár visszahelyezni a kajakba, majd elsősegélyben részesíteni, ezáltal megakadályozva a fulladást.

Úszást segítő mellények

A vízi sportokra, kajakozásra kifejlesztett, úgynevezett úszást segítő mellények kategóriájába tartozó mellények többnyire nem felelnek meg a Hajózási Felügyelet szabályainak, ezek csupán ISO 12402-5 ill.ISO 12402-6 minősítésűek 50N-75N ritkán 100N felhajtóerővel.

Mégis ennek ellenére tökéletesen alkalmasak a kajakozásra, nemzetközi szervezetek, szövetségek is ezeket használják tengeri kajakos képzéseiken is.

úszást segítő mellény

A következő posztunkban erről bővebben is olvashatsz.

Önfelfújódó vitorlás mellények

Ezeket sem kajakozásra fejlesztették, nagyon hosszúak, főleg egy magasabb háttámlás, magasabb hátsódekkes kajaknál zavaró a használata. Vízbe kerülve( talán még egy hevesebb zápornál is) a sópatron elázva automatikusan felfújja. Van kioldó zsinórja is, amit ha nem figyelsz, véletlenül is aktiválhatsz. (Velem megtörtént) 

önfelfújó mellény

Ezek alapján mindenki döntse el saját maga, hogy neki mi számít megfelelőnek.