Crazy for Kayaking Living in the Hungarian Paddle Paradies Szigetköz Crazy for Adventures From the rivers to the oceans Crazy for Remote Places From the Mediterrain to the Arctic Crazy for Expeditions Thousands of Kms in Endurance Missions Crazy for Workshops For safe paddling Crazy for Nature As long there is enough water under the keel Crazy and respectful Paddling in small group, Silent and Trackless

Kajakos mellény

Előző posztunkban a hatóságoknak megfelelő mellényekről írtunk, lássuk most szerintünk milyen a praktikus kajakos mellény.

Milyen a jó kajakos mellény?
túravezetői kajakos mellény
Egy jó kis túravezetői mellény

Az a jó mellény:

 • Amit használsz, ami vizen folyamatosan rajtad van és nem korlátoz a mozgásodban.
 • Van bebújós, van elől cipzáras, oldalcipzáras, csatos…ezek mind kényelmi, praktikai dolgok, de a legfontosabb, hogy állítható hevederekkel a saját testedre tudd igazítani!
 • Ami méretben passzol rád! Ne vegyél nagyobbat, mert az akadályozni fog a mozgásban! Ne vegyél kisebbet, mert az nem ad megfelelő felhajtóerőt!  Nem véletlenül gyártanak különböző méretekben. Nem menő sem a lógó, sem a szűk mellény! Mindenképp próbálj fel több modellt és méretet, mielőtt vásárolsz!
 • Anyagát tekintve víztaszító, erős, ellenálló szövet. Nem rozsdásodó cipzárral, csatokkal.
 • Mindenképp előnyös, ha feltűnő, a környezettől eltérő színű, hogy már messziről észrevehető legyen.
 • A vállpántjai bírják a terhelést: ennél fogva húznak ki mentés közben(ezt az értéket a jó mellények gyártói meg szokták adni).
 • Ritkán, de előfordulhat, hogy a mellényed beakad valahova, ezért fontos hogy vész esetén, ha kell könnyen ki tudj bújni belőle.
 • Egy jó mellényhez tartozik síp, amellyel vész esetén hangjelzést adhatsz(ezt akár külön is megveheted, és rögzítheted a mellényeden).

Extrák, praktikus dolgok:

 • Zseb, ami könnyen hozzáférhető, és amiben kényelmesen elférnek az olyan dolgok, amik jó ha kéznél vannak: vízhatlan mobil, fényképező, szelet csoki.( túravezetőknél rádió, vészjeladó).
 • Van amelyik mellénybe helyezhető, távfutók által is használt ivózsák.
 • Túravezetői mellényen fontos a kés rögzítésére vagy tárolására alkalmas hely.
 • Túravezetői mellényen jó ha van vontatókötél rögzítésére alkalmas kioldható heveder.

Egy tipikus, mindennel felszerelt túravezetői mellény

Mi azt valljuk, hogy jobb egy úszást segítő kajakos mellény amit viselsz, mint egy a kajakra gumipókozott szabvány mentőmellény. 
Hogy miért?

Vajon mikor van szükséged a mellényre? Igen, pontosan akkor, amikor bajban vagy, beborulsz, bevered a fejed, megsérülsz és így vagy kénytelen úszni, majd valahogy előbányászni a mentőmellényt és ebben az állapotban a vízben magadra ölteni. Elképzelted a szitut? Szerinted neked menne? Eszméletlen állapotban, kificamodott vállal is? Költői volt a kérdés. 😉

Tudsz úszni? Nem veszed fel a mellényt, mert akkor nem barnulsz le rendesen? Ha-Ha! Tedd fel magadnak a kérdést: Sebezhetetlen vagyok? 

Még a profi úszók is kaphatnak infarktust, hőgutát, bármi miatt sérülhetnek, vízbe borulhatnak, képtelenné válhatnak az önmentésre. Elég, ha egymillió esetből csak egyszer történik baj, és pont akkor nincs rajtad mellény, egyedül vagy vízen, nincs ki segítsen rajtad.

Hogy miért jó a mellény a vizfelszínen tartást leszámítva? Ebbe kapaszkodva tudunk segíteni újra a kajakodba, csónakba vagy partra kerülni. Ha ez nincs rajtad, marad a hajad, szakállad, füled…ezt is a képzeletedre bízom. 😉 

Ha pedig egyedül kajakozol, baj esetén hamarabb megtalálnak a felszínen lebegve, mint alámerülve, főleg ha feltűnő, rikító színű a mellényed.

Helyes mellényhasználat: 

Csatold be az összes csatot, húzd be az összes cippzárat, végy egy nagy levegőt, tartsd bent és közben húzd feszesre az összes hevedert. Most már kifújhatod a levegőt! 🙂

Így biztos hogy nem fogsz kicsúszni belőle, rád fog feszülni, nem fog elakadni semmiben, és közben elegendő helyed marad a légzésre. Ha túl lazára hagyod a hevedereket, vízbe boruláskor fel fog csúszni a nyakadba, ha pedig nem csatolod be, akár el is hagyhatod.

Soha ne használd a mellényed ülőkének, összenyomod benne a felhajtóerőért felelős lebegő elemet, ezzel  jelentősen rontod a hatásfokát és élettartamát.

Mindig öblítsd el használat után és árnyékos, szellős helyen szárítsd!

Evezz biztonságosan

Mindig használj mellényt!

Ami fontos, hogy evezz a tudásodnak megfelelő szintű vizen, és időjárási körülmények közt, és lehetőleg ne evezz egyedül! Ha mégis úgy döntesz, hogy egyedül szállsz vízre, mindenképp hordj mellényt, és tudasd az útvonaladat ás úticélodat valamint a vízen tervezett időt legalább egy emberrel.