Crazy for Kayaking Living in the Hungarian Paddle Paradies Szigetköz Crazy for Adventures From the rivers to the oceans Crazy for Remote Places From the Mediterrain to the Arctic Crazy for Expeditions Thousands of Kms in Endurance Missions Crazy for Workshops For safe paddling Crazy for Nature As long there is enough water under the keel Crazy and respectful Paddling in small group, Silent and Trackless

KAYAKCRAZY – Az őrült magyar

Ezt a jelzőt akasztották rám norvég ismerőseim, mivel számukra értelmetlen, őrült, számomra elengedhetetlen kalandokat vittem véghez egyedül. Kezdetben csak CrazyRic-nek hívtak, míg képbe nem került a tengeri kajak. Megszületett KayakCrazyRic. Amikor csak tehettem, és amikor nem volt más választásom, mindenhova kajakkal utaztam és utazok. Legyen az kajakpóló edzésről 100 km autóút után még 4 km hazaevezés akár januári éjjeleken is, mínusz 10 fokban a Norvég-tengeren, vagy egy 2 napos kajak tanfolyam lezárásaként nyílt vízi, tengeri haza evezés a 25 km-re lévő szigetre, ahol éltem. Ne is beszéljünk az 5000 km-es hazaköltözésről.  😀

Varga J. Richárd vagyok . Igen, én vagyok az az “őrült magyar”, aki Norvégiából hazakajakozott a Szigetközbe! 🙂

Kajak őrült? Őrült kajakos?  Szimplán KAYAKCRAZY!

Természet rabságában

Gyermekkorom óta vonzódtam a természethez,  a hegyekhez, vizekhez, vadon élő állatokhoz. Horgásztam, túráztam, hegyet másztam, majd 2007-ben kerültem Norvégiába, ahol a szinte érintetlen vadon  rabul ejtett.
Szeretem az egyszerű dolgokat. A mai felgyorsult világban mindenki rohan, túlpörgeti, túlkombinálja az életét, nem képes megállni és élvezni azt, és a természet nyújtotta szépségeket.
2013-ban megfertőzött a tengeri kajakozás. Mintha egy másik dimenzióba kerültem volna… Amikor vízen vagyok, megszűnik minden más, a gondok elillannak, csak a pillanat van, a víz és én. Olyankor érzem magam igazán az elememben.
Elvégeztem a Norvég Evezős Szövetség (NPF) alapfokú tengerikajakos tanfolyamát, rá pár hétre pedig már az eszkimó forduló tudásával a zsebemben vágtam neki szólóban a horvátországi Rab-sziget körbeevezésének, mintegy edzés képpen az azt követő 4 napos Spitzbergák kajak túrára.
Annyira megfogott a kajakozás nyújtotta szabadság, hogy tovább lépegettem a ranglétrán. Emellett kitérőt tettem más kajaksportok, mint a kajakpóló és a szörfkajakozás világában. A tanfolyamok mellett e három sport nagyon gyorsan fejlesztette technikai tudásomat .
2015-től tengeri túra vezetőként  dolgoztam a Lofoten-szigeteken… emellett amikor csak tudtam egyéni túrákon  és expedíciókon vettem részt.
Az én kajakparadicsomom.

Jövőképem:

Most több ezer km-rel a hátam mögött arra vállalkozom, hogy tapasztalataimat másoknak is átadjam, valamint biztonságos túrákat szervezzek és vezessek tengeren és  hazai vizeken. Szeretném, ha másoknak is lehetősége lenne átélni a kajakozás nyújtotta felszabadító érzést.
Lehetőséget kívánok nyújtani egyéni VIP – tanfolyamok és túrák, csapatépítő túrák lebonyolítására. Akit pedig érdekel, belekóstolhat, és részt vehet legközelebbi expedícióim néhány szakaszán.
A célom, hogy egy olyan vizitúra kultúrát ismertessek meg veletek, ahol nem az a legfontosabb, hogy milyen és mennyi sört pakolunk be a túrára, hogy mekkora JBL-t vigyünk ki a természetbe, hanem hogy a természet szépségeit csendben megcsodálva töltődjünk fel energiával, lássunk állatokat, különleges növényeket, látványos helyszíneket. Vallom, hogy mindennek megvan a helye, viselkedjünk úgy, ahogy az oda illik.

Főbb kajakos teljesítményeim :

2013 Rab-sziget körbe evezése
2013 Spitzbergák 4 napos kajaktúra
2014 Lofoten -szigetek Nyugati Part szóló evezése
2015 Dél-Grönland 10 napos duo Expedíció
2018 Portugál szörfkajak túra
2018 Scandinavian Open kajakszörf bajnokság
2019-ben hazaeveztem a Lofoten szigetektől a Szigetközig : Endurance Mission Paddling Upstream
  • KayakCrazyRic a sarkkörön
2020-ban  az Endurance Mission Paddling Upstream projekt  folytatásaként  kitaláltam és  véghezvittem a Mosoni Upstream 1.0  teljesítménytúrát: 2 nap alatt árral szemben feleveztem a Mosoni -Dunán.
Ezen kívül hazai vizeken is eveztem. Legfőképp a Szigetközben és a Duna, Rába folyókon.
2021-ben párommal Kis Klaudiával az Endurance Mission Danube Upstream project keretében a Fekete-tengertől árral szemben feleveztünk a Dunán a forrásvidékig.

Eddigi végzettségem:

NPF 3* tengeri kajaktúra vezető
NPF 2* kajakpóló
A KAYAKCRAZY csapatát 2021 óta erősíti párom Kis Klaudia.
KayakCrazy csapattag Kis Klaudia
Kis Klaudia a Szigetközben.
Talán elég annyit mondanom, hogy Ő az első nő, aki árral szemben felevezett a Duna torkolatától a forrásvidékig .
Kis Klaudia Dunadelta

Közelgő események

Cover for KayakCrazy
655
KayakCrazy

KayakCrazy

🇬🇧 At KayakCrazy we love unique kayak adventures spiced with a pinch of challenge to gain life

1 month ago

KayakCrazy
🇬🇧 Last day of 2022 spent on water, how else?! 🤪🤣Happy New Year! 🎉🍾#alcoholfreechampagneSee You in 2023. 😉🇭🇺 2022 utolsó napja hogy másképp telhetett volna, naná hogy vízen. 🤪🤣Búék! 🍾🎉 #gyerekpezsgőTalálkozunk 2023-ban. 😉 See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

KayakCrazy
View on Facebook

1 month ago

KayakCrazy
🇬🇧 Lucky kayaking with 🦌🦌🦌🦌…🦌🦌🦌🦌🦌. 🤪🇭🇺 Szerencsés evezés 🦌🦌🦌…🦌🦌🦌🦌-okkal. 🤪 See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

KayakCrazy
🇭🇺 Mi a KayakCrazy-nél áldott ünnepeket és sportos Új évet kívánunk! Találkozunk a kalandos 2023-ban! 🎄🎉🏞️🌊🛶🏕️🏝️🇬🇧 We at KayakCrazy wish You blessed Holidays and sporty Start of the New Year! See You in the adventurous 2023! 🎄🎉🏞️🌊🛶🏕️🏝️ See MoreSee Less
View on Facebook