Crazy for Kayaking Living in the Hungarian Paddle Paradies Szigetköz Crazy for Adventures From the rivers to the oceans Crazy for Remote Places From the Mediterrain to the Arctic Crazy for Expeditions Thousands of Kms in Endurance Missions Crazy for Workshops For safe paddling Crazy for Nature As long there is enough water under the keel Crazy and respectful Paddling in small group, Silent and Trackless

KAYAKCRAZY – Az őrült magyar

Ezt a jelzőt akasztották rám norvég ismerőseim, mivel számukra értelmetlen, őrült, számomra elengedhetetlen kalandokat vittem véghez egyedül. Kezdetben csak CrazyRic-nek hívtak, míg képbe nem került a tengeri kajak. Megszületett KayakCrazyRic. Amikor csak tehettem, és amikor nem volt más választásom, mindenhova kajakkal utaztam és utazok. Legyen az kajakpóló edzésről 100 km autóút után még 4 km hazaevezés akár januári éjjeleken is, mínusz 10 fokban a Norvég-tengeren, vagy egy 2 napos kajak tanfolyam lezárásaként nyílt vízi, tengeri haza evezés a 25 km-re lévő szigetre, ahol éltem. Ne is beszéljünk az 5000 km-es hazaköltözésről.  😀

Varga J. Richárd vagyok . Igen, én vagyok az az „őrült magyar”, aki Norvégiából hazakajakozott a Szigetközbe! 🙂

Kajak őrült? Őrült kajakos?  Szimplán KAYAKCRAZY!

Természet rabságában

Gyermekkorom óta vonzódtam a természethez,  a hegyekhez, vizekhez, vadon élő állatokhoz. Horgásztam, túráztam, hegyet másztam, majd 2007-ben kerültem Norvégiába, ahol a szinte érintetlen vadon  rabul ejtett.
Szeretem az egyszerű dolgokat. A mai felgyorsult világban mindenki rohan, túlpörgeti, túlkombinálja az életét, nem képes megállni és élvezni azt, és a természet nyújtotta szépségeket.
2013-ban megfertőzött a tengeri kajakozás. Mintha egy másik dimenzióba kerültem volna… Amikor vízen vagyok, megszűnik minden más, a gondok elillannak, csak a pillanat van, a víz és én. Olyankor érzem magam igazán az elememben.
Elvégeztem a Norvég Evezős Szövetség (NPF) alapfokú tengerikajakos tanfolyamát, rá pár hétre pedig már az eszkimó forduló tudásával a zsebemben vágtam neki szólóban a horvátországi Rab-sziget körbeevezésének, mintegy edzés képpen az azt követő 4 napos Spitzbergák kajak túrára.
Annyira megfogott a kajakozás nyújtotta szabadság, hogy tovább lépegettem a ranglétrán. Emellett kitérőt tettem más kajaksportok, mint a kajakpóló és a szörfkajakozás világában. A tanfolyamok mellett e három sport nagyon gyorsan fejlesztette technikai tudásomat .
2015-től tengeri túra vezetőként  dolgoztam a Lofoten-szigeteken… emellett amikor csak tudtam egyéni túrákon  és expedíciókon vettem részt.
Az én kajakparadicsomom.

Jövőképem:

Most több ezer km-rel a hátam mögött arra vállalkozom, hogy tapasztalataimat másoknak is átadjam, valamint biztonságos túrákat szervezzek és vezessek tengeren és  hazai vizeken. Szeretném, ha másoknak is lehetősége lenne átélni a kajakozás nyújtotta felszabadító érzést.
Lehetőséget kívánok nyújtani egyéni VIP – tanfolyamok és túrák, csapatépítő túrák lebonyolítására. Akit pedig érdekel, belekóstolhat, és részt vehet legközelebbi expedícióim néhány szakaszán.
A célom, hogy egy olyan vizitúra kultúrát ismertessek meg veletek, ahol nem az a legfontosabb, hogy milyen és mennyi sört pakolunk be a túrára, hogy mekkora JBL-t vigyünk ki a természetbe, hanem hogy a természet szépségeit csendben megcsodálva töltődjünk fel energiával, lássunk állatokat, különleges növényeket, látványos helyszíneket. Vallom, hogy mindennek megvan a helye, viselkedjünk úgy, ahogy az oda illik.

Főbb kajakos teljesítményeim :

2013 Rab-sziget körbe evezése
2013 Spitzbergák 4 napos kajaktúra
2014 Lofoten -szigetek Nyugati Part szóló evezése
2015 Dél-Grönland 10 napos duo Expedíció
2018 Portugál szörfkajak túra
2018 Scandinavian Open kajakszörf bajnokság
2019-ben hazaeveztem a Lofoten szigetektől a Szigetközig : Endurance Mission Paddling Upstream
  • KayakCrazyRic a sarkkörön
2020-ban  az Endurance Mission Paddling Upstream projekt  folytatásaként  kitaláltam és  véghezvittem a Mosoni Upstream 1.0  teljesítménytúrát: 2 nap alatt árral szemben feleveztem a Mosoni -Dunán.
Ezen kívül hazai vizeken is eveztem. Legfőképp a Szigetközben és a Duna, Rába folyókon.
2021-ben párommal Kis Klaudiával az Endurance Mission Danube Upstream project keretében a Fekete-tengertől árral szemben feleveztünk a Dunán a forrásvidékig.

Eddigi végzettségem:

NPF 3* tengeri kajaktúra vezető
NPF 2* kajakpóló
A KAYAKCRAZY csapatát 2021 óta erősíti párom Kis Klaudia.
KayakCrazy csapattag Kis Klaudia
Kis Klaudia a Szigetközben.
Talán elég annyit mondanom, hogy Ő az első nő, aki árral szemben felevezett a Duna torkolatától a forrásvidékig .
Kis Klaudia Dunadelta

Közelgő események

Cover for KayakCrazy
705
KayakCrazy

KayakCrazy

🇬🇧 At KayakCrazy we love unique kayak adventures spiced with a pinch of challenge to gain life

1 week ago

KayakCrazy
🇬🇧 Playground for the weekend workshop. #seakayaking#paddle and #rescue #technique #workshop at #lakebalaton in #hungary 🇭🇺 Játszótér a hétvégi tengeri kajakos workshopra. #tengerikajak #evezés és #mentéstechnikai #workshop a #balaton -on. @kayakcrazyric #seakayak #kayakguide KayakCrazy Ha a közelben vagy és beugornál, van még szabad kajak. 🤪 See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

KayakCrazy
🇬🇧 Hands up🙋‍♀️ if you know of any better partner rescue techniques! 🤣At our seakayak partner and self-rescue workshops you can try at least 5 other fast and safe solutions that surely works on wavy sea and cold water as well.If you also would like to be prepared to avoid capsizeing check the comments for the event links!🇭🇺 Kezeket fel🙋‍♂️, aki tud jobb társmentési technikát! 😆Tengerikajak workshop-jainkon legalább öt gyors és biztonságos társ- és önmentési technikát próbálhatsz ki, amelyek garantáltan működnek hullámos tengeren és hideg vízben is.Ha szeretnél még a borulás megelőzésére is felkészülni, betettük neked kommentbe a következő workhshopok linkjét! See MoreSee Less
View on Facebook

3 weeks ago

KayakCrazy
🇭🇺 KayakCrazy jelenti, hogy a Mosoni 100 teljesítmény túra kemény 2 fővel sikeresen lezárult. 🤪Magas vízállás miatt lassabb sodrásban viszonylag kényelmes tempóban, 1-2 megállóval, alig több mint 11 óra alatt teljesítettük.🇬🇧KayakCrazy reports that the Mosoni 100 endurance tour was successfully completed with a tough 2 people.Due to the high water level, we completed it in just over 11 hours with 1-2 stops at a relatively comfortable pace in a slower current. See MoreSee Less
View on Facebook

4 weeks ago

KayakCrazy
🇭🇺 Valaki, egy ingyenes kajaktúrára szombaton? 🤔 Röpke 💯 km. 🤪www.kayakcrazy.hu/hu/endurance-mission-mosoni-100-kajakos-teljesitmenytura/🇬🇧 Some up for a gratis Kayaktrip at saturday? 🤔 Just 💯 km. 🤪 See MoreSee Less
View on Facebook