Slide KayakCrazy Greenland Expedition 2022

KAYAKCRAZY – Az őrült magyar

Ezt a jelzőt akasztották rám norvég ismerőseim, mivel számukra értelmetlen, őrült, számomra elengedhetetlen kalandokat vittem véghez egyedül. Kezdetben csak CrazyRic-nek hívtak, míg képbe nem került a tengeri kajak. Megszületett KayakCrazyRic. Amikor csak tehettem, és amikor nem volt más választásom, mindenhova kajakkal utaztam és utazok. Legyen az kajakpóló edzésről 100 km autóút után még 4 km hazaevezés akár januári éjjeleken is, mínusz 10 fokban a Norvég-tengeren, vagy egy 2 napos kajak tanfolyam lezárásaként nyílt vízi, tengeri haza evezés a 25 km-re lévő szigetre, ahol éltem. Ne is beszéljünk az 5000 km-es hazaköltözésről.  😀

Varga J. Richárd vagyok . Igen, én vagyok az az “őrült magyar”, aki Norvégiából hazakajakozott a Szigetközbe! 🙂

Kajak őrült? Őrült kajakos?  Szimplán KAYAKCRAZY!

Természet rabságában

Gyermekkorom óta vonzódtam a természethez,  a hegyekhez, vizekhez, vadon élő állatokhoz. Horgásztam, túráztam, hegyet másztam, majd 2007-ben kerültem Norvégiába, ahol a szinte érintetlen vadon  rabul ejtett.
Szeretem az egyszerű dolgokat. A mai felgyorsult világban mindenki rohan, túlpörgeti, túlkombinálja az életét, nem képes megállni és élvezni azt, és a természet nyújtotta szépségeket.
2013-ban megfertőzött a tengeri kajakozás. Mintha egy másik dimenzióba kerültem volna… Amikor vízen vagyok, megszűnik minden más, a gondok elillannak, csak a pillanat van, a víz és én. Olyankor érzem magam igazán az elememben.
Elvégeztem a Norvég Evezős Szövetség (NPF) alapfokú tengerikajakos tanfolyamát, rá pár hétre pedig már az eszkimó forduló tudásával a zsebemben vágtam neki szólóban a horvátországi Rab-sziget körbeevezésének, mintegy edzés képpen az azt követő 4 napos Spitzbergák kajak túrára.
Annyira megfogott a kajakozás nyújtotta szabadság, hogy tovább lépegettem a ranglétrán. Emellett kitérőt tettem más kajaksportok, mint a kajakpóló és a szörfkajakozás világában. A tanfolyamok mellett e három sport nagyon gyorsan fejlesztette technikai tudásomat .
2015-től tengeri túra vezetőként  dolgoztam a Lofoten-szigeteken… emellett amikor csak tudtam egyéni túrákon  és expedíciókon vettem részt.
Az én kajakparadicsomom.

Jövőképem:

Most több ezer km-rel a hátam mögött arra vállalkozom, hogy tapasztalataimat másoknak is átadjam, valamint biztonságos túrákat szervezzek és vezessek tengeren és  hazai vizeken. Szeretném, ha másoknak is lehetősége lenne átélni a kajakozás nyújtotta felszabadító érzést.
Lehetőséget kívánok nyújtani egyéni VIP – tanfolyamok és túrák, csapatépítő túrák lebonyolítására. Akit pedig érdekel, belekóstolhat, és részt vehet legközelebbi expedícióim néhány szakaszán.
A célom, hogy egy olyan vizitúra kultúrát ismertessek meg veletek, ahol nem az a legfontosabb, hogy milyen és mennyi sört pakolunk be a túrára, hogy mekkora JBL-t vigyünk ki a természetbe, hanem hogy a természet szépségeit csendben megcsodálva töltődjünk fel energiával, lássunk állatokat, különleges növényeket, látványos helyszíneket. Vallom, hogy mindennek megvan a helye, viselkedjünk úgy, ahogy az oda illik.

Főbb kajakos teljesítményeim :

2013 Rab-sziget körbe evezése
2013 Spitzbergák 4 napos kajaktúra
2014 Lofoten -szigetek Nyugati Part szóló evezése
2015 Dél-Grönland 10 napos duo Expedíció
2018 Portugál szörfkajak túra
2018 Scandinavian Open kajakszörf bajnokság
2019-ben hazaeveztem a Lofoten szigetektől a Szigetközig : Endurance Mission Paddling Upstream
  • KayakCrazyRic a sarkkörön
2020-ban  az Endurance Mission Paddling Upstream projekt  folytatásaként  kitaláltam és  véghezvittem a Mosoni Upstream 1.0  teljesítménytúrát: 2 nap alatt árral szemben feleveztem a Mosoni -Dunán.
Ezen kívül hazai vizeken is eveztem. Legfőképp a Szigetközben és a Duna, Rába folyókon.
2021-ben párommal Kis Klaudiával az Endurance Mission Danube Upstream project keretében a Fekete-tengertől árral szemben feleveztünk a Dunán a forrásvidékig.

Eddigi végzettségem:

NPF 3* tengeri kajaktúra vezető
NPF 2* kajakpóló
A KAYAKCRAZY csapatát 2021 óta erősíti párom Kis Klaudia.
KayakCrazy csapattag Kis Klaudia
Kis Klaudia a Szigetközben.
Talán elég annyit mondanom, hogy Ő az első nő, aki árral szemben felevezett a Duna torkolatától a forrásvidékig .
Kis Klaudia Dunadelta

Közelgő események

Cover for KayakCrazy
589
KayakCrazy

KayakCrazy

🇬🇧 At KayakCrazy we love unique kayak adventures spiced with a pinch of challenge to gain lifelong experiences and unforgettable stories.

2 days ago

KayakCrazy
🇬🇧 Klaudia made the right choice to use the plastic whitewater kayak. This time Richie took the glassfiber slalom kayak. Probably not the best choice 🙈 for the 17 km long whitewater class II-III section of river Salza. We did it! Without any trouble. Even the glassfiber survived! 🙈🤪😁 It was an amazing experience for us both. 🤩 We will come back, for sure! 😎🇭🇺 Klaudia műanyag vadvizi kajakot használt, legjobb választás a terepre. Ricsi ezúttal egy üvegszálas szlalom kajakot választott. Talán nem ez volt a legjobb választás a Salza II-III vadvizi szakaszára 🙈. Megcsináltuk probléma nélkül! Még az üvegszálas is túlélte komolyabb sérülés nélkül. 🙈🤪😁Hatalmas élmény volt mindkettőnknek.🤩Az tuti, hogy visszajövünk! 😎#everydayisakayakingday Richard J. Varga #kayakadventures#kayaklife ##whitewater #salza #wildalpen See MoreSee Less
View on Facebook

3 days ago

KayakCrazy
🇬🇧 This time we try something different. Okay, not completly different. 🙈🤪 Klaudia will ride the PE Pyranha.But what’s with Richie? Should he ride this glassfiber slalom kayak, or should he slide with the PE Zegull Play sea kayak?What do you think, where we will paddle tomorrow? 🙈🤪🇭🇺 Ezúttal valami mást próbálunk ki. Na jó, nem teljesen mást. 🙈🤪 Klaudia a PE Pyranha vadvizi kajakot fogja meglovagolni. De mi lesz Ricsivel? Zúzzon ezzel az üvegszálas szlalom kajakkal, vagy hasítson a bevált Zegull Play PE tengerivel? Szerintetek hova lesz a túra holnap? 🙈🤪#everydayisakayakingday at #kayakcrazy.eu #kayaking #seakayaking #kayaklove #kayaklife #paddlingmixtape #paddleworld See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

KayakCrazy
🇭🇺 Szeretnénk nektek bemutatni új munkatársunkat, Bátort.💚 Az előző munkahelyén kollégáival kicsit túl dominánsnak bizonyult, így kihasználva ezt a bátor tulajdonságot, rögtön a kajakok őrzésre állítottuk rá👀. Emellett vízben is kiválóan szerepel. Te megtalálod a képen Bátort?🧐🇬🇧 We would like to introduce you our new colleague, Bátor (Brave).💚 At his previous job he proved to be a little too dominant with his colleagues, so using this brave trait, we immediately set him as a kayak guard👀. Nevertheless he has good skills in water as well. Can you find Bátor in the picture?🧐#kayakcrazy #newcolleague #everydayisakayakingday #animallove #animalrescue #naturelove #seekayak #fun #kayak #kayaking See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

KayakCrazy
🇭🇺 Egy igazán lendületes, haladó kajaktúra kerekedett ezen a hétvégén itt a Szigetközben. 🤩 Ha a népszokás az, hogy ügyességi feladatok erőpróbáján keresztül pünkösdi királyt kell választani, akkor nincs mit tenni, kajakos próbatétel elé kell állítani még a tapasztalt túrázókat is. Erőpróbák: haladó kajak megülés, kormány nélkül kommandózás, magas vízállás mellett kanyargós utakon tekergés, traverzálás, az elmaradhatatlan felfelé evezés és végül, de nem utolsó sorban zúgón átkelés. 💪Mindezt frissen kelt hattyúk, jégmadarak, gémek, nutriák és hódok, héja, szitakötők és pillangók, héja szeme láttára egy zöldellő víz és fák ölelésében. 🦢🦋🦆Nos büszkén mondhatjuk, hogy ezen a hétvégén két pünkösdi királynőt is avathattunk.👸 Ági, Csilla, nagyon ügyesek voltatok! 🇬🇧 Some advanced kayaking tour really took place on this weekend here in Szigetköz. 🤩 If it is a popular custom to choose a Pentecostal king through a test of courage and skills, then we must test our experienced paddlers as well.Strength tests: riding an advanced kayak, paddle without rudder, flowing through winding path at high water level, traversing, paddling a bit upstream as usual and last but not least, crossing a drop. 💪All this surrounded by green water and trees while freshly hatched swans, kingfishes, herons, nutria and beavers, bark, dragonflies and butterflies had an eye on us.🦢🦋🦆Well, we can proudly say that we were able to choose even two Pentecostal queens this weekend.👸 Well done Ági and Csilla! See MoreSee Less
View on Facebook